Site Loader

Eva Drukker (24) is dol op insecten gezien ze dertien was. De genegenheid is eigenlijk daarom uitstekend dat ze onderzoek deed naar bugs op zogenaamde “groene daken” in haar master op het gebied van biologie. Samen met effectiviteit: ze vond een wesp die eigenlijk nooit echt in Nederland was gevonden.

In samenwerking met Bureau Stadsnatuur heeft de 24-jarige stagiair onderzoek gedaan naar “milieuvriendelijke daken” in Nederland. Een deel van de motivaties voor het onderzoek was om te beoordelen dat het aantal insecten daadwerkelijk rondvliegt op een hoogte van honderd meters. Drukker deed dit door milieuvriendelijke dakbedekkingen te beoordelen op verschillende hoogtes in Amsterdam, Rotterdam, Wageningen en Utrecht.

INFO – Een groene dakbedekking is een dak dat bestaat uit een groentelaag. Hierdoor kunnen zowel werf als planten op het dak uitzetten. Bovendien biedt een milieuvriendelijke dakbedekking een goede bescherming van het onroerend goed. Er is eigenlijk weinig onderzoek gedaan naar de biodiversiteit van milieuvriendelijke dakbedekkingen. Daarom wilde Bureau Stadsnatuur onderzoek doen naar 21 milieuvriendelijke daken in Nederland. Eva Drukker was een van de leerlingen die hierbij hielp.

De belangstelling voor ongedierte is er eigenlijk al, gezien die jeugd. Vanaf haar dertiende was Eva lid van de Nederlandse Jeugdvereniging voor Natuur. “Aanvankelijk gebruikte ik deze organisatie eigenlijk vooral voor sociale interactie. Maar toen ons bedrijf tijdens een tour kleine huisdieren ging opnemen, vond ik het eigenlijk heel opwindend. Dat is eigenlijk waar mijn passie voor ongedierte vandaan komt.”

Mede vanwege deze geweldige jeugdgeest neemt Eva de beslissing om de biologie te onderzoeken. Als ze op zoek is naar een onderzoeksfellowship tijdens haar professionele opleiding, ziet ze openingen vanuit Bureau Stadsnatuur op Facebook. “Ze probeerden iemand te vinden die onderzoek wilde doen naar bugs op groene daksystemen. Ik vermoedde al snel: dit is iets voor mij. Ik moet dit aanvragen.” Ze werkte eigenlijk meteen mee.

Milieuvriendelijk daksysteem.
Bron: Eva Drukker.

Het milieuvriendelijke dak van het Erasmus MC in Rotterdam waar de wesp daadwerkelijk werd ontdekt.
Een nieuw ongedierte in Nederland.

Eva Drukker fietste over de groene daken in Amsterdam samen met overvolle fietstassen. Deze zakken zaten vol met strikken van insecten. “Toen belde ik de bel naar sommige gebouwen met milieuvriendelijke daken en begon ik insectenstrikken te plaatsen, de vegetaties te beoordelen en de dakbedekking te meten.” Meestal evalueerde Eva drie daksystemen per dag. De komende tijd kreeg ze de insectenvallen nog een keer om te zien welk ongedierte ze had gevangen.

Tot op een ochtend Drukker een echt exclusieve bug in haar val op het milieuvriendelijke dak van het Erasmus MC had ontdekt. “Ik vermoedde meteen: dit is iets speciaals.” Ze stuurde het ongedierte naar verschillende professionals, maar niemand wist wat het was. Tot het in handen kwam van Lecturer of Biology Kees-truck Achterberg. “Hij zei tegen mij: gefeliciteerd, dit is eigenlijk een geheel nieuwe soort in Nederland. Nou, op dat moment was ik eigenlijk aan het duiken naar geluk. Als bioloog is dit een wens om realiteit te worden.”

Idiasta dichrocera.
Bron: Kees voertuig Achterberg.

Idiasta dichrocera, het ongedierte dat Eva vond.
Het indrukwekkende aantal plagen op het milieuvriendelijke daksysteem.
In de tussentijd heeft Eva eigenlijk haar opleiding en leren bijna voltooid, maar de studie gaat door. Een nieuwe stagiair verbruikt het werk van haar. De student kan momenteel echter een conclusie trekken. “Het is verbazingwekkend dat het aantal insecten daadwerkelijk naar een hoger, groen dak wordt verleid. Dus de hoogte doet er niet toe. Heb je een hoger terras? Daarna kun je er ook vegetaties op plaatsen. De insecten gebeuren meestal. Insecten zijn eigenlijk zo cruciaal voor de planeet, zo’n milieuvriendelijk dakbedekking zou een oplossing kunnen zijn.”

Voor mensen die misschien bang zijn voor ongedierte, heeft Eva ook een inzicht: “Insecten zijn in feite ongelooflijk mooie dieren. Je hebt er geen last van. Ze zweven alleen maar rond. En als je geen planten in huis hebt, zal ook niet in je huis vliegen.”

De ambitieuze student zelf is eigenlijk niet virtueel voltooid met het ongedierte. Ze wil een Ph.D. hiervan. “Er zijn eigenlijk tal van vragen die ik van plan ben te behandelen, zoals: voer de bugs jaarlijks terug? Ongedierte is eigenlijk absoluut ongelooflijk speciaal. Ze betekenen zoveel voor ons, zonder dat we het zelfs merken.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *